Hoe val je op tussen alle concurrentie?

Deel 4
Geschreven door: Daphne

access_time 3 minuten lezen

Elke uitvaartondernemer krijgt vroeg of laat te maken met concurrentie. Nederland telt namelijk zo’n 1.900 uitvaartondernemingen. Probeer dan maar eens op te vallen. Per regio verschilt de concurrentie uiteraard wel. Ik denk echter dat het voor iedere uitvaartondernemer waardevol is om na te denken over de vraag: hoe onderscheid ik mij van collega’s in de regio? En ook: waarom zou een klant voor mij kiezen? In dit blog deel ik enkele frisse ideeën om mee aan de slag te gaan.

opvallen tussen concurrentie

Zoek het belangrijke verschil

Geen enkele uitvaartondernemer zal zeggen dat hij of zij voor een vreselijke en waardeloze uitvaart zorgt. Natuurlijk niet! Iedereen belooft een mooie uitvaart te verzorgen waar families en vrienden met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

Dus, wat doe jij nu wat anderen niet doen? Wat draag jij uit? Onderzoek op welke vlakken jouw dienstverlening in positieve zin verschilt met concurrenten. Dit kan zijn op prijs-, kwaliteits- en serviceniveau, maar denk ook verder. Out of the box. Bied je iets extra’s? Diensten die anderen niet leveren? Of doe je dit op een heel eigen wijze?

Kortom: doe een kleine, of als je dat wilt, een grote concurrentieanalyse. Een manier om erachter te komen wat jouw unique selling points (USP’s) zijn. En misschien raak je geïnspireerd en bedenk je nieuwe USP’s voor jouw onderneming om door te voeren.

Bestudeer succesvolle ondernemingen in andere branches

Wist je dat veel succesvolle organisaties vaak kijken naar succescases uit andere sectoren? Het is een belangrijke succesfactor voor veel bedrijven. Ga bij jezelf na, doe jij dit ook weleens? Wie vallen je op? Van welke dienstverlening wordt jij enthousiast? En bovenal, wat kun je hiervan leren voor je eigen onderneming?

Hoe leuk zou het zijn als je met iemand vanuit een andere branche naar dit onderwerp gaat kijken. Zo kom je te weten hoe een andere branche de concurrentie aangaat.

Durf daarom vooral ook eens buiten de uitvaartbranche naar inspiratie te zoeken. De oplossing waarmee je je kunt onderscheiden is niet te vinden in de eigen branche. Ga maar na: als jouw concurrent je grootste inspiratiebron is, zul je er altijd op blijven lijken. En dat is nu vooral wat je juist niet wilt.

Maak je USP’s bekend bij klanten

Nu je weet wat je USP’s zijn, is het ook zaak ze te communiceren. Vertel ze aan potentiële klanten op je website, in je folder of wanneer je iemand aan de telefoon hebt. Je kunt ze op allerlei manier verwerken in je marketingcommunicatiemateriaal. Wees creatief.

Laat klanten weten wat jouw dienstverlening anders en beter maakt dan de rest en waarom iemand voor jou zou moeten kiezen. Samenvattend: overtuig ze dat jij de beste keuze bent!

Dit blog is het laatste onderdeel uit een vierdelige reeks. Lees ook deel 1: Dit zijn de 3 grootste uitdagingen voor uitvaartondernemers: herken jij ze?, deel 2: 9 tips voor meer naamsbekendheid als uitvaartondernemer en deel 3: Inspiratie voor meer balans tussen privé en werk: 4 gouden regels.

Over Daphne

Als uitvaartleider en later als manager werkte Daphne 7 jaar bij een grote uitvaartonderneming in Amsterdam. Met haar ervaring, kennis en visie is zij ervan overtuigd dat de uitvaartbranche er over enkele jaren totaal anders uitziet. “Door een sterke verandering in de maatschappij, gaan we uiteindelijk anders kijken naar onze laatste reis.”