Grafmonumenten geïnspireerd op het Oosten

Geschreven door: Daphne

access_time 2 minuten lezen

We mediteren en yoga’en wat af en gaan steeds vaker naar Azië op vakantie. Niet zo vreemd, dat meer en meer grafmonumenten Oosterse elementen hebben. Laat je inspireren door deze bijzondere gedenktekens.
Zittende boeddha
searchklik op de foto voor een vergroting

Zittende boeddha

De boeddha laat zijn handen in zijn schoot rusten met de duimen tegen elkaar. Deze houding van de handen heet dhyana mudra. Veel mensen gebruiken de mudra, net als deze boeddha tijdens het mediteren. Het beeld staat op een compacte, kubusvormige zuil van natuursteen en wordt omringd door helder, witte keien. Ervoor is een plek gemaakt voor enkele planten. Het geheel krijgt zo een natuurlijke en serene sfeerBekijk monument

Zen stenen

De natuur levert mooie materialen en vormen, zoals deze stenen van verschillende grootte. Perfect om op te stapelen tot een ‘steenmannetje’. In het Oosten, en dan vooral in Japan, symboliseren stenen rustpunten. Zo heeft elke steen in een Zen tuin een belangrijke spirituele betekenis. Gestapelde stenen zijn niet per se Oosters. We kennen ze ook van wandelpaden. Wandelaars maken deze om wandelaars die na hen komen de goede weg te wijzen. Bekijk monument
Zen stenen
searchklik op de foto voor een vergroting
Levensbron
searchklik op de foto voor een vergroting

Levensbron

De waterval is een universeel symbool voor reiniging en zuiverheid. In Japan staat deze ook voor levensbron. Watervallen symboliseren daarnaast vaak de stroom des levens. De waterval en rivier op deze grafsteen is gemaakt van glas. Het opschrift en de regenboog zijn van brons. Bekijk monument

Yin en Yang

Dit Oud-Chinese symbool stelt de kosmische dualiteit voor. Yin staat voor vrouwelijkheid, aarde en kou. Yang staat voor mannelijkheid, hemel en warmte. Dit betekent overigens niet dat ze alleen tegengesteld zijn, maar dat ze elkaar juist aanvullen. Symbolen maken een gedenkteken persoonlijker. Deze grafsteen is van de steensoort Azul Macauba en het Yin Yang ornament van brons. Bekijk monument
Yin en Yang
searchklik op de foto voor een vergroting
Met Chinese decoratie
searchklik op de foto voor een vergroting

Met Chinese decoratie

Elk land kent zijn eigen traditie aan symbolen en het decoreren van materialen. In de natuursteen van dit grafmonument zijn bloemen en vogels aangebracht in Chinese stijl. Natuurlijke onderwerpen. In China staan bloemen, vogels en andere natuurlijk elementen veelal voor welvaart en geluk. Bekijk monument

Meer ideeën opdoen?

Meer informatie over deze en andere persoonlijke, unieke gedenktekens kun je vinden op de website van Den Hollandsche Gedenktekens, initiatiefnemer van Funeralight. Bekijk nog meer inspiratie

Over Daphne

Als uitvaartleider en later als manager werkte Daphne 7 jaar bij een grote uitvaartonderneming in Amsterdam. Met haar ervaring, kennis en visie is zij ervan overtuigd dat de uitvaartbranche er over enkele jaren totaal anders uitziet. “Door een sterke verandering in de maatschappij, gaan we uiteindelijk anders kijken naar onze laatste reis.”