Maak je website klant proof!3 technieken

Is het niet meer dan logisch dat een website klant proof is? Je zou het verwachten, toch is en blijft dit een hele uitdaging. Daarom beschrijf ik in dit blog 3 technieken die je kunnen helpen bij het verbeteren van je website. Zodat deze steeds een beetje beter aansluit bij jouw klanten.

3 tips om je website goed door de zomer heen te loodsen

Techniek 1: Beschrijf je klant

Je kent vast wel het begrip doelgroep. Dit is een groep mensen, klanten, waarop jij je richt met je diensten. Vaak gevat in een algemene omschrijving. Met een persona (of buyer persona, user persona of ijkpersoon) ga je een stap verder. Hierin beschrijf je zeer gedetailleerd je ideale klant. Een persona helpt je om een beter beeld van je klant te krijgen. Elke keuze die je maakt voor je communicatie, de diensten die je aanbiedt, hoe en waar je adverteert, heeft betrekking op deze eigenschappen van je klant.

Om een beschrijving te kunnen maken, heb je wel diepgaande kennis nodig van je doelgroep. Misschien heb je die al en anders kun je op onderzoek uitgaan. Ga op zoek naar onderzoeksrapporten, analyseer cijfers of houd zelf enkele interviews.

Waaruit bestaat de omschrijving van een persona? Geef je persona in elk geval een echte naam. Daarnaast kun je het volgende opnemen: omschrijving van zijn of haar persoonlijkheid, demografische gegevens, welk werk diegene doet, zijn of haar doelen, zorgen en frustraties, een foto of meerdere foto’s, enzovoort.

Uiteraard is het mogelijk om als bedrijf meerdere persona’s te willen aanspreken. Het is zelfs zeer aannemelijk dat je er 2 of 3 kunt herkennen als je ermee bezig gaat. In een volgend blog zal ik een voorbeeld geven van hoe zo’n persona eruitziet en hoe je deze maakt.

Techniek 2: Breng de klantreis in kaart

Ook wel de customer journey genoemd. Welke fasen doorloopt een klant (de persona!) tot hij of zij contact met jou opneemt. Of nog iets verder in de klantreis, tot hij of zij een dienst van je afneemt.

De eerste fase is de oriëntatiefase. Deze fase vindt vaak (deels) onbewust plaats. De laatste fase is veelal het kopen van een product of afnemen van een dienst. Maar je kunt er ook voor kiezen om de klantreis verder door te laten lopen, bijvoorbeeld tot het moment van betaling. Tip: Google maar eens ‘klantreis’ en je vindt mooie voorbeelden en schema’s.

De kunst is om de fasen tussen de eerste en laatste te ontdekken. Welke fase doorloopt een klant bij jou? Als je deze helder hebt, ga je per fase kijken welke verwachtingen een klant heeft, wat hij denkt en voelt en wat jij hem kan bieden. Dit gaat dus verder dan alleen je website, maar je website speelt hierin waarschijnlijk wel een belangrijke rol.

Missende informatie gevonden? Mooi! Voeg deze snel toe aan je website. En, vergeet vooral niet te meten of de acties die je uiteindelijk doet effect hebben.

Techniek 3: Verbeter de gebruiksvriendelijkheid van je website

Hoe makkelijk kan een klant jouw contactgegevens vinden op je website? Hoe snel krijgen ze antwoord op bijvoorbeeld vragen als welke diensten biedt deze uitvaartondernemer aan en in welke regio is hij of zij actief?

Vaak kun je met kleine aanpassingen al veel resultaat boeken. Maar welke aanpassingen doe je dan? Met zogeheten ‘usability testing’ zoek je dat uit.

Het is zowel mogelijk om kwantitatief onderzoek te doen (duik bijvoorbeeld de cijfers in van Google Analytics) als kwalitatief onderzoek (houd 3 of meerdere interviews met de doelgroep).

Ook kun je via Google allerlei checklists vinden voor het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van websites. Er zijn namelijk nogal wat geschreven regels waar veel onderzoek naar is gedaan. Een autoriteit op dit gebied is de Nielsen Norman Group.

En geloof het of niet, ook Google heeft er veel baat bij als websites gebruiksvriendelijk zijn. Veel zoekmachineoptimalisatie tips en aanbevelingen zijn vaak ook direct usability verbeteringen. Handig!

grafmonumenten den hollandsche contact
0481 – 371 333

“Zo goed mogelijk online vindbaar zijn voor klanten, een uitdaging die Ewoud keer op keer aangaat. Met ruim 10 jaar ervaring weet hij inmiddels perfect hoe hij dit moet bereiken. “Er liggen nog zoveel mooie kansen voor de uitvaartbranche op online gebied.” – Ewoud Smedinga, online marketeer

Heeft u hulp nodig? Stel uw vraag.