‘First Dates’ voor je onderneming

Tips om zoveel mogelijk waarde uit nieuwe (zakelijke) contacten te halen
Geschreven door: Yvette

access_time 4 minuten lezen

Je hebt vast wel eens een aflevering gezien van het populaire televisieprogramma ‘First Dates’. Of je hebt er op z’n minst over gehoord. De spanning van twee mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten tijdens een etentje. De eerste indruk. Die kun je maar een keer maken. In het vervolg op deze hit ‘First Dates Hotel’ gaat het nog een stapje verder en blijft het niet bij de eerste indruk. Na een overnachting kunnen de kandidaten de middag erna ook samen doorbrengen.

Gaat het bij het leren kennen van nieuwe zakelijke contacten misschien vergelijkbaar? De eerste indruk is natuurlijk erg belangrijk. Maar wat gebeurt er daarna en wat heb je aan elkaar op langere termijn? In dit artikel wil ik je wat inspiratie geven om nieuwe zakelijke avonturen aan te gaan. Maak nieuwe contacten, ontdek mogelijkheden en verbreed je horizon!

First dates - maar dan voor je bedrijf

#1 ga de deur uit:

Blijf niet achter je bureau zitten, ga de deur uit. Bezoek of participeer in beurzen, conferenties, meetups en andere relevante evenementen. Er zijn verschillende evenementen binnen de uitvaartbranche in het jaar om je gezicht te laten zien, nieuwe mensen te spreken of bestaande contacten aan te halen. Zo blijf je ‘in the game’. Een overzicht van evenementen in de uitvaartbranche vind je hier.

Pro tip: Vind je het te spannend of ongezellig om in je eentje naar deze beurs te gaan? Vraag een collega uitvaartondernemer mee als date!

Naast evenementen die binnen je branche worden gehouden is het juist interessant om ook naar andere bijeenkomsten te gaan. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe dingen leren op het gebied van marketing, webdesign of social media (bijvoorbeeld E-merce E-day), zodat je zelf meer met je eigen website kunt doen of je eigen marketing nog effectiever kunt inzetten. Of zijn er misschien andere disciplines die je wilt leren ten behoeve van je eigen onderneming? Het leuke is dat je ook daar weer nieuwe mensen leert kennen. Kijk ook eens op Meetup.com voor leuke en leerzame bijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen bij jou in de buurt.

#2 Investeer continu nieuwe relaties:

Maak tijd in je agenda voor het vinden van nieuwe zakelijke relaties. Dit lijkt een tijdrovende bezigheid in een rooster waarin de balans werk/privé soms lastig te organiseren is. Maar bedenk dat als je deze tijd structureel kort investeert, het je op langere termijn veel tijd oplevert. Investeren in het opdoen van nieuwe contacten en relaties is cruciaal voor het succesvol maken van je onderneming. Duurzame reacties kunnen je op langer termijn helpen aan meer kennis, informatie, commerciële kansen en inspiratie. De waarde voor jou is groot. Ga niet alleen netwerken wanneer het jou uitkomt, maar beter is het om er continu mee bezig te zijn. Online en face-to-face.

#3 Leer je nieuwe contacten goed kennen:

Investeer tijd om meer over je nieuwe contacten te weten te komen. Bij een face-to-face ontmoeting op een (vak) evenement is het heel waardevol om te vragen wat diegene doet en vraag door, toon interesse. Achteraf kun je het linkedin profiel erop naslaan, de website bekijken enzovoort. Waarom? Je wilt weten wat je mogelijk voor elkaar kunt betekenen zodat je op een later moment van elkaars expertise, kennis of connecties gebruik kunt maken.

#4 Help anderen zonder er iets voor terug te vragen:

Goede daden verrichten. Daar lijkt het een beetje op, maar je hoeft er natuurlijk niet naar op zoek te gaan. Het gaat juist om de kleine dingen en wanneer de gelegenheid zich voordoet. Wanneer je een ander kunt helpen met een handige tip, informatie, een kennismaking of een creatief idee bijvoorbeeld. Dat kost dat bijna geen moeite, maar je toont je waardevol en behulpzaam. Wie weet dat diegene hetzelfde zal doen voor jou of jouw naam een keer noemt bij potentiële klanten. Het effect is niet direct meetbaar maar het resultaat kan krachtig zijn. Je zaait nu, maar oogst later.

#5 Ga uit van je eigen kracht:

Wees eerlijk en wees jezelf. Durf van je eigen kracht uit te gaan, zonder te overdrijven. Op die manier kun je er op vertrouwen niet te bescheiden maar ook niet te opdringerig te zijn. Wanneer je een nieuw zakelijk contact hebt ontmoet en je wilt een vervolgafspraak maken om verder te praten over gezamenlijke kansen, zorg dan dat je op gepaste manier vinger aan de pols houdt. Mocht je enige terughoudendheid merken, bestook diegene dan niet met allerlei berichten. Heb geduld. Ken je kwaliteiten. Vertrouw er op dat als jullie elkaar zakelijk gezien echt kunnen versterken, het contact wel op gang zal komen.

Over Yvette

Yvette komt wekelijks bij meerdere uitvaartondernemers over de vloer. Daardoor kent zij de uitvaartbranche door en door. Als geen ander weet ze een connectie te maken met mensen en probeert altijd te denken in kansen: Kansen om ondernemers naar een hoger plan te tillen.