Hoe staat het met de uitvaartbranche?

De cijfers en trends in 2018
Geschreven door: Daphne

access_time 3 minuten lezen

“Het aantal uitvaartondernemingen is de afgelopen jaren flink gestegen.” Dat is een van de ontwikkelingen die worden genoemd in de uitgave ‘Stand van de uitvaartbranche in 2018’. Deze gids is eind vorige maand uitgekomen en is een initiatief van The Alignment House en UitvaartMedia. We willen graag enkele interessante ontwikkelingen en cijfers die in deze gids worden beschreven met je delen.

Funeralight uitvaartsoftware op mac

Het aantal sterfgevallen neemt nog ieder jaar toe, met een verwachte piek in 2055

In 2018 zijn er 153.249 mensen overleden. Bijna een verdubbeling ten opzichte van de jaren ‘50 van de vorige eeuw. De prognose is dat het aantal sterfgevallen per jaar zal blijven stijgen tot 2055 en daarna pas weer zal dalen. De redenen van deze doorlopende stijging zijn de vergrijzing van de babyboomers en vergrijzing van mensen die in de ‘kleine geboortegolf’ van 1965-1970 zijn geboren.

Het aantal crematies blijft toenemen, maar het aantal crematies per crematorium daalt

Mensen kiezen steeds vaker voor cremeren in plaats van begraven, hierdoor groeide het percentage crematies naar 65%* van alle uitvaarten vorig jaar.

Daarnaast worden er in het land ook nieuwe crematoria geopend, waardoor de crematies op steeds meer plekken plaatsvinden.

Er komen steeds meer uitvaartondernemingen

Sinds 2008 zijn er tot en met 2018 zeker 1000 uitvaartondernemingen bijgekomen. Een behoorlijk aantal, dat volgens ‘Stand van de uitvaartbranche 2018’ vooral komt door het groeiende aantal uitvaartleiders die als ZZP-er zijn gestart. Veel zelfstandige uitvaartleiders hebben onder meer daarvoor bij een grotere uitvaartorganisatie gewerkt.

Begraven in de natuur

Een heel bijzondere ontwikkeling is de opkomst van natuurbegraven. Steeds meer mensen denken na over de mogelijkheid om in de natuur of natuurlijk graf begraven te worden. Daarnaast is er sinds 2011 een heuse opkomst van natuurbegrafenissen te zien. In 2010 waren er namelijk nog 0 natuurbegrafenissen, maar in 2011 waren het er 10. De laatst bekende cijfers laten zien dat er in 2016 617 natuurbegrafenissen hebben plaatsgevonden! Het is een belangrijke trend en zowel gemeentelijke als commerciële natuurbegraafplaatsen zijn sterk in opkomst.

De gids

Het boekje staat boordevol met interessante cijfers en trends. Ook bevat de gids een aantal artikelen die meer achtergrond geven over de gepubliceerde cijfers en ontwikkelingen. Je kunt een eigen exemplaar van ‘Stand van de uitvaartbranche 2018’ bestellen via de officiële website.

Over Daphne

Als uitvaartleider en later als manager werkte Daphne 7 jaar bij een grote uitvaartonderneming in Amsterdam. Met haar ervaring, kennis en visie is zij ervan overtuigd dat de uitvaartbranche er over enkele jaren totaal anders uitziet. “Door een sterke verandering in de maatschappij, gaan we uiteindelijk anders kijken naar onze laatste reis.”